Ja pristavila jednu za Zlatu, kad uhvati daha od hoblanja. Sjedi Zlato,
odmori dusu. Udahni. Ima za sviju. Pozvacemo i Gocu, Ljilju, Davorku, Gadzo of course,
Sanju-tvoju i nasu komandosicu, Jelu, Tahvilu(da je nije kakav Turchin begenis'o?)
Peharku sto se sama nasla i sve ostale drage dame, da bacimo malu spiku.
Komradi su welcome, da se ne ponavljam. Ovu ja spremam, dok nasem gospodinu
drugu profesoru donose na noge. Eh sudbino kleta.
Uz kaficu sluzimo, hrskave male kroasane prelivene cokoladom, rahatlokum i marcipane.
Od voda imamo: mineralnu, destilovanu, izvorsku. Sokova - raznih.
Iz zvucnika, veoma diskretno glasom opijaju naizmjenicno: Cesaria Evora i Ibrahim Ferrer.
Zauzeli smo 2-3 virtualna stola i bas nam je dobro.
Ima nas vise nego onih kokashaka iz Sex&The City, a ako vec nismo ljepse i mladje,
garant smo vidjele vise svijeta od njih. Pika se to za laganu pricu i sitni vez.
Samo da mi neko kaze, da ukljucim mozak i razmislim. To kategoricno odbijam.
Sve bez cenzure, ali sa enterima.
A prica je planeterana i ista: red o djeci, red o uvalama borova (promasene veze),
red o cajevima i hrani, red o modi, red o roditeljima, pa opet bubanj torta -drugi dio...
o djeci, uvalama (varijacija na temu - koje nisu bile, a mogle su, pa one koje nisu, a nikad nisu trebale, elem uvale su neiscrpna tema) i tako dok nas metlom ne potjeraju vani.
Ne vjerujete. Ja vec bila. I svi ste nedostajali. Gocu i mene neki dan, izbacili vani prilikom zatvaranja. Nije metla radila, ali skoro bio blam, jer smo upale u snjeznu oluju prilikom povratka. Nisam stigla da se iznahvalim, niti blogu zahvalim, kako sam je nasla,
mislim nasu Gocu Stakic. Znate vi ljudi sta je nasa Goca, ona slatka, zivahna vatra? Goca je temelj istine i cestitosti. Takve modele vise ne prave. Ne shalim se.
Ima dusu od cistog bijelog svjetla, koje obasjava sve oko sebe i vidi ga tacno onakvim kakvo jeste. Nema sjene, ni u njoj ni na njoj uprkos svega(zivota), ili bas zato. Dvije hefte varim, kako mi je bilo draze sjediti sa Gocom koju svi znamo, nego... ne znam sta (da ne izvaljujem nove gluposti). Stvarno. Ne pusta me dragost i zahvalnost.
A i za vas ostale, hej, pa znam vas ja sve, mada vjerujem da vi sumnjate u to znanje.
Evo npr. Gliga. Nas Gliga bi mogao biti uzorak za jedno 5 holivudskih karaktera,
sve jedan sladji od drugog. Gligu npr., niko ne moze 'napisati', izmisliti, njega moras znati,
da bi uhavizao, da je tijesna bitka izmedju smotanosti i dobrote, a kladim se da on misli
da to ljudi ne znaju. Mozda ljudi, ali mi znamo, zar ne, da je Gliga spetljani humanista :)
Ako ga ko sretne, 'na putima Gospodnjim' kaz'te Nedimu, da prodjoh i shorom i svijetom
i jos ne sretoh nekoga, koga bih stavila u taj moralno-smireno-solidni rang, njegovog karaktera.
A nisam ga vidjela.... ko zna koliko dugo, dvije decenije... vise.
Moja Tahvila. Koja je to velika zenska tajna! I zna li Jusuf(husband) koliko je sretan?
I tako, pa sve vas znam, ukljucujuci Zoku, druga od cca 40 godina,
za kojeg nemoj da bi neko rekao, da je iznenadjen, jer cu se uvrijediti i naljutiti.
Nas Zoki je imao grande snove i usadjenu druzeljubivost ODUVIJEK. Jedina razlika je,
sto je godinama postao mekshi i pitkiji drug, takoreci - drugarica :)
I izvinite, sto nisam bila unaokolo, kad je bio vakat. Najpostenije sto mogu reci je
- nije bilo vremena ni za sta, jurilo se za 'vlascu, slavom i za hlebom'.
A i da jesam, do sad bih potrosila sve 'kvalitetne' misli, elem nista ne bi ostalo za
penzionersko naklapanje.
Sto bi Forest Gump rekao: "Life is like a box of chocolate - you never know what you're going to get."
Bujrum kafica/kavica/kahvica!
3 comments:
Dobro jutro Marijana i sve dame pomenute. Pridruzujem se kafenisanju uz prekrasni Marijanin tekst(kakav talenat za pisanje, predlazem da se ovi tekstovi skupe nakon proslave mature i objave kao knjizica-raspitacu se ko bi u Sarajevu htio da stampa)
Posto je dokazano da ljubav ide preko stomaka ja prilazem recept za tortu nazvanu Sanjina torta(malo sam promijenila originalni recept, samim tim i naziv-ali vi vrsne kuharice odmah cete znati o cemu se tu radi...)
Dakle, Sanjina torta...
Tijesto:
5 jaja
5 kasika secera
5 kasika mjevenih oraha
3 kasike brasna
Krema:
1 puter, 150 gr cokolade za kuhanje, 150 gr sjeckanih oraha, sok i kora od jedne narandze, 250ml mlijeka, 4 kasike gustina/corn flour, 4 kasike secera, 4 zumanjaca
Bjelanjca umutiti u cvrst snijeg, dodati secer i zumanjca, kasikom umijesati brasno i orahe. Peci na 200 stepeni oko 15 min(ovo zaista zavisi od rerne)
Ostaviti tijesto da se ohladi.
Skuhati gustin u mlijeku sa 2 kasike secera kao puding, dodati istopljenu cokoladu. Kad se ohladi dodati orahe, sok i koru od narandze. Posebno umutiti zumanjca sa secerom pa dodati u masu. Na kraju umutiti puter.
Kremom premazati tortu i ostaviti u frizideru jedan sat.
Kad je torta rashladjena premazati sa 200 ml umucenog slaga(double or whipping cream)
Najbolja je kad prenoci, ali poguzije mogu probati odmah.
Uzivajte, voli vas Sanja
Izgleda da se pisac ovog priloga razvijamo u obratnim pravcima: ona u drugarcinu, ja u drugaricu :)
Sta da se radi, godine...
Otvaram sebi mali dosije pod nazivom "Za poguzije". Prva ce biti Sanjina torta :)Hvala Sanja !
Tu ima da uskladistim recepte za uzgoj i ocuvanje nerava, raspolozenja, uvaljanog u oblande od sala i celulita. Uvijek glasam za opciju: bolje biti deb'o i happy, nego tanak i neUrozan.
Sa svje strane prilazem nesto skroz jednostavno, cime sam upravo pocastila sebe i djecu.
Nema nikakav specijalni naziv.
Moja Mia samo pita, moze li imati jedan 'shot' onoga, kad ja pravim sebi esspresso.
Sladoled po izboru - u mene vazda razlicit, 3 kugle u visoku solju.
Preko sipati jedan shot(znaci malo jaca) esspresso-a, tako direkt iz aparata pravo na sladoled. Na to uvaliti 1/2 ili cijeli cep ruma(bilo kojeg) da 'ubije' silnocu(shatro-ali daje shmek - ja svuda trpam rum), odozgo nadzidzati slaga da kipi, posuti cokoladom u prahu ili cimetom.
Stvar je gotova, a ako se servira na zgodnoj tacni i tanjiricu, na koji se obavezno doda chipkani-papirni podmetac, namah zamislim da sam u Veneciji, medju golubovima
sa svima vama.
Eto ja otvorim usta i napravim bubu, prema Zoki.
Kompliment bolan. To je bio kompliment! Znam da znas, ali da naglasim, da ne bude zabune :)
Mene mozete zvati i lonac i poklopac i kakogod, sve je u redu
samo da mi naklapamo ovdje. A moze i drug referent za supljupricu. Nista se ne uzbudjujem sve dok ne fasujem hormonski napad vrijedan ovecih brchina. Ma ni tu se previse ne sekiram. Sa danasnjim naucnim dostignucima, ima da mijaucem sa 80, umjesto da se brijem. Odes na godisnji na "Jamaica-u" i vratis se noviji
i mladji 20 godina i ljepsi nego ikad.Ko zna, mozda mi i noge porastu, sto do sad nisu, ili nabacim glanc nove kukove sa kojim klizis kroz svijet. Nema problema.
Ih, sta meni dvoje domatjih zafrkanata rade(djeca), ne mogu to iz jednog pokusaja prepricati.
Ona suti i dobacuje, iskljucivo kad skonta da je shala svuda oko nas, a Nick se ne obazire. Taj baljezga dan i noc.
Svaki put kad pokusam zavesti kakav red, obrati mi se sa:
"Razumem, drugarice pukovnice Olga Ispravnovska, Iako ovo nije ni gulag, ni sovhoz. Raazumem."
Ili mi podvaljuje 'line' iz reklame za Best Buy:
"I may be a five star general, but I am also a woman. Uh, ti ono nemas zvjezdice." I onda urnebesni smijeh u duetu.
Sve ovo ide sa uzasnim ruskom akcentom, pa sad se cudite sto sam oguglala, na verbalne provokacije.
A kamo druge podvale: kineske, indijske, japanske, talijanske, njemacke...
Ova gore navedena poshalica, pracena je ruskom pjesmom u izvedbi istocnonjemackog hora... recimo - "Shiroka strana moya rodnaya". Nema shege bez muzicke zelje. Aaaa, jok Sir, jok.
Pjesma je iz 1936, napisana za film "Cirkus". Dzaba se ja trudim da objasnim kako ja,ni moja generacija nismo zivjeli tako, ali ni blizu tako, na kraju se pridruzim ruganju samoj sebi.
Vrlo vazno, sta fali da i sprdnja postane globalna, a mora biti i malo licna, inace nema shmek.
Dakle, Zoka nam je drug, super otkacen i dobar. Moze li tako :)
Post a Comment