19.4.07

Da doturim 'rolls' Sanjinom International Buffet-u


Ja obecala, i da ne lazem, evo (hin) rolade:


Nadjev:
2 velike mrkve
¼ male glavice kupusa
¼ kg klica (krompirovih)
1 saka sjeckanog persunovog lista
¼ kg sampinjona (sitno sjeckanih)
½ kg shkampa(po nasem je to vise ono, sto zovemo kozice - dobro ociscene, ukljucujuci I crno crjevce preko sredine)’ prije nego se dodaju ostatku mase, kozice se bace par minuta na tavu bez ulja, ili se oleshe u kljucaloj vodi – po volji

Prvo se ubace sitno izrendani kupus i mrkva, na 5-10 min, zavisi od ukusa ( a ja volim manje termalno obradjeno )
Doda se ostatak 4-5 minuta na veliku tavu sa debelim dnom, tzv – kineska, bez ulja!
Na kraju, kad sve pusti malo soka, ubaci se pola solje vode gdje se rastvori 3 kasike soje + 1 ½ kasika secera; ako je pri ruci, super je I sos za ribu; ja dodam i sok cijelog limuna. Ako se ne koristi kupus, termicka obrada ne traje duze od 5 min!

Sos:
4 supene kasike skroba
1(2,5 dl) solja vode½ solje bijelog sirceta ili ‘vina od rize’/ moze jabukovo sirce
½ solje secera
¼ solje paradajz sosa
3 cesnja bijelog luka

Prvo se dinsta dobro isjeckani bijeli luk(2-3 cesnja) na skoro nista ulja, (kao kap-dvije). Kad promijeni boju, doda se sve ostalo; kad provri, mijesati kontinuirano 1 min, ili ko voli gusce I duze; ja nekad dodam jalapeño/ljute paprika, ili listove nane, ili narendam limun, ovisi sta naruce gladna usta.

Tjesto: ja ovdje kupim gotovo za recimo 24-30 ‘rolica’, no kad nema toga, nema sekiracije: odlicno fercera obicna deblja jufka, koja se izreze po zelji. Jedina razlika izmedju namjenskog tjesta i jufke je sto se jufke, kad se nadjenu, moraju osigurati cackalicom prije bacanja na tavu, a ovo drugo, drzi regularno. Kad se sve spremi, baci se na vrelo ulje, zatim ocjedi na paprinim salvetama i tek onda servira sa sosom.
Kome mrsko da pravi sos, sasvim je u redu, koristiti i obican teriyaki sos. Povrce za nadjev, kombinujem u svim varijantama, samo ne dodajem meso.

Slichka je sa jedne od seansi ‘posnog’ ozderavanja, sefica kuhinje je bila moja kineska kona, ja samo asistirala i u sred seanse slikala transport sa jednog pladnja na drugi.

6 comments:

Zoka said...

Potpuno ste odlijepile. Ako ovako nastavite, otvaram odvojeni blog za musku raju, i to sa punom zastitom paswordom.

"Cuvajte Planet IV7" kao zjenicu oka svoga."

Pozdrav. Homer.

zlata said...

A password i nama...

Marijana said...

Homere, putuj i za kuhinju ne brini, a blog cemo cuvati, k'o zjenicu oka svoga, tj jednako brizno kao i do sada.

Zlato, ne sekiraj se. Ovo je Zokin nacin, da nam kaze nesto sentish,a da zvuci macho, macho man. Gospodo, ako hocete slichice i price nase, ima da otrpite i recepte, pite, pituljuce, role, oblande, torte i slicno. To smo vam sve mi zajedno. Ne mozemo se sad cijepati kao licnosti, da jedan kvadrant mozga krchka Kierkegaard-a, drugi popravlja auto, treci juri kod me'anicara, cetvrti kod frizera, peti sluzi djecu, a tamo neki n-ti sitno veze suplju. Amazonke, feministkinje su prohujao sa vihorom trend. Integralke(vuce porijeklo od integralne rizhe, jok od Mrvice) su najnovija fora, te nam u to ime, molimo, progledajte kroz prste, a ako batre, mozemo mi i o tehnici i finansijama. Samo, radije ne bismo... ovdje.

Marijana said...

Da doturim: kud ces bolje mjesto za odlijepiti/otkaciti nego ovdje?! Necu valjda sama u spajzu da odljepljujem (tapete). Kad razgodimo i medjusobno podijelimo
'odljepljivanje' i nije neko, stoga jos jednom apel - imajte razumijevanja!

Zoka said...

Nema problema, dame...; Gaon mi kasni ravno sat i po zasada...Sifra: Docek Nove Godine na Los Angeles LAX aerdromu...

Ma, tako mu i treba kad se ne javlja na blog....

Sanja Svica said...

Prepisato!!! Super. Javljam je'l uspjelo, mada je bolje prvi put gledati kako se to radi pa onda pokusati. Ljubim te Nenadicko moja.