Ja obecala, i da ne lazem, evo (hin) rolade:
Nadjev:
2 velike mrkve
¼ male glavice kupusa
¼ kg klica (krompirovih)
1 saka sjeckanog persunovog lista
¼ kg sampinjona (sitno sjeckanih)
½ kg shkampa(po nasem je to vise ono, sto zovemo kozice - dobro ociscene, ukljucujuci I crno crjevce preko sredine)’ prije nego se dodaju ostatku mase, kozice se bace par minuta na tavu bez ulja, ili se oleshe u kljucaloj vodi – po volji
Prvo se ubace sitno izrendani kupus i mrkva, na 5-10 min, zavisi od ukusa ( a ja volim manje termalno obradjeno )
Doda se ostatak 4-5 minuta na veliku tavu sa debelim dnom, tzv – kineska, bez ulja!
Na kraju, kad sve pusti malo soka, ubaci se pola solje vode gdje se rastvori 3 kasike soje + 1 ½ kasika secera; ako je pri ruci, super je I sos za ribu; ja dodam i sok cijelog limuna. Ako se ne koristi kupus, termicka obrada ne traje duze od 5 min!
Sos:
4 supene kasike skroba
1(2,5 dl) solja vode½ solje bijelog sirceta ili ‘vina od rize’/ moze jabukovo sirce
½ solje secera
¼ solje paradajz sosa
3 cesnja bijelog luka
Prvo se dinsta dobro isjeckani bijeli luk(2-3 cesnja) na skoro nista ulja, (kao kap-dvije). Kad promijeni boju, doda se sve ostalo; kad provri, mijesati kontinuirano 1 min, ili ko voli gusce I duze; ja nekad dodam jalapeño/ljute paprika, ili listove nane, ili narendam limun, ovisi sta naruce gladna usta.
Tjesto: ja ovdje kupim gotovo za recimo 24-30 ‘rolica’, no kad nema toga, nema sekiracije: odlicno fercera obicna deblja jufka, koja se izreze po zelji. Jedina razlika izmedju namjenskog tjesta i jufke je sto se jufke, kad se nadjenu, moraju osigurati cackalicom prije bacanja na tavu, a ovo drugo, drzi regularno. Kad se sve spremi, baci se na vrelo ulje, zatim ocjedi na paprinim salvetama i tek onda servira sa sosom.
Kome mrsko da pravi sos, sasvim je u redu, koristiti i obican teriyaki sos. Povrce za nadjev, kombinujem u svim varijantama, samo ne dodajem meso.
Slichka je sa jedne od seansi ‘posnog’ ozderavanja, sefica kuhinje je bila moja kineska kona, ja samo asistirala i u sred seanse slikala transport sa jednog pladnja na drugi.
2 velike mrkve
¼ male glavice kupusa
¼ kg klica (krompirovih)
1 saka sjeckanog persunovog lista
¼ kg sampinjona (sitno sjeckanih)
½ kg shkampa(po nasem je to vise ono, sto zovemo kozice - dobro ociscene, ukljucujuci I crno crjevce preko sredine)’ prije nego se dodaju ostatku mase, kozice se bace par minuta na tavu bez ulja, ili se oleshe u kljucaloj vodi – po volji
Prvo se ubace sitno izrendani kupus i mrkva, na 5-10 min, zavisi od ukusa ( a ja volim manje termalno obradjeno )
Doda se ostatak 4-5 minuta na veliku tavu sa debelim dnom, tzv – kineska, bez ulja!
Na kraju, kad sve pusti malo soka, ubaci se pola solje vode gdje se rastvori 3 kasike soje + 1 ½ kasika secera; ako je pri ruci, super je I sos za ribu; ja dodam i sok cijelog limuna. Ako se ne koristi kupus, termicka obrada ne traje duze od 5 min!
Sos:
4 supene kasike skroba
1(2,5 dl) solja vode½ solje bijelog sirceta ili ‘vina od rize’/ moze jabukovo sirce
½ solje secera
¼ solje paradajz sosa
3 cesnja bijelog luka
Prvo se dinsta dobro isjeckani bijeli luk(2-3 cesnja) na skoro nista ulja, (kao kap-dvije). Kad promijeni boju, doda se sve ostalo; kad provri, mijesati kontinuirano 1 min, ili ko voli gusce I duze; ja nekad dodam jalapeño/ljute paprika, ili listove nane, ili narendam limun, ovisi sta naruce gladna usta.
Tjesto: ja ovdje kupim gotovo za recimo 24-30 ‘rolica’, no kad nema toga, nema sekiracije: odlicno fercera obicna deblja jufka, koja se izreze po zelji. Jedina razlika izmedju namjenskog tjesta i jufke je sto se jufke, kad se nadjenu, moraju osigurati cackalicom prije bacanja na tavu, a ovo drugo, drzi regularno. Kad se sve spremi, baci se na vrelo ulje, zatim ocjedi na paprinim salvetama i tek onda servira sa sosom.
Kome mrsko da pravi sos, sasvim je u redu, koristiti i obican teriyaki sos. Povrce za nadjev, kombinujem u svim varijantama, samo ne dodajem meso.
Slichka je sa jedne od seansi ‘posnog’ ozderavanja, sefica kuhinje je bila moja kineska kona, ja samo asistirala i u sred seanse slikala transport sa jednog pladnja na drugi.
6 comments:
Potpuno ste odlijepile. Ako ovako nastavite, otvaram odvojeni blog za musku raju, i to sa punom zastitom paswordom.
"Cuvajte Planet IV7" kao zjenicu oka svoga."
Pozdrav. Homer.
A password i nama...
Homere, putuj i za kuhinju ne brini, a blog cemo cuvati, k'o zjenicu oka svoga, tj jednako brizno kao i do sada.
Zlato, ne sekiraj se. Ovo je Zokin nacin, da nam kaze nesto sentish,a da zvuci macho, macho man. Gospodo, ako hocete slichice i price nase, ima da otrpite i recepte, pite, pituljuce, role, oblande, torte i slicno. To smo vam sve mi zajedno. Ne mozemo se sad cijepati kao licnosti, da jedan kvadrant mozga krchka Kierkegaard-a, drugi popravlja auto, treci juri kod me'anicara, cetvrti kod frizera, peti sluzi djecu, a tamo neki n-ti sitno veze suplju. Amazonke, feministkinje su prohujao sa vihorom trend. Integralke(vuce porijeklo od integralne rizhe, jok od Mrvice) su najnovija fora, te nam u to ime, molimo, progledajte kroz prste, a ako batre, mozemo mi i o tehnici i finansijama. Samo, radije ne bismo... ovdje.
Da doturim: kud ces bolje mjesto za odlijepiti/otkaciti nego ovdje?! Necu valjda sama u spajzu da odljepljujem (tapete). Kad razgodimo i medjusobno podijelimo
'odljepljivanje' i nije neko, stoga jos jednom apel - imajte razumijevanja!
Nema problema, dame...; Gaon mi kasni ravno sat i po zasada...Sifra: Docek Nove Godine na Los Angeles LAX aerdromu...
Ma, tako mu i treba kad se ne javlja na blog....
Prepisato!!! Super. Javljam je'l uspjelo, mada je bolje prvi put gledati kako se to radi pa onda pokusati. Ljubim te Nenadicko moja.
Post a Comment